Anatomi-Fizyoloji
İnsan kalbi gerçekten inanılmaz bir organdır. Doğduğumuz günden ömrümüzün sonuna dek vücudumuzdaki her hücrenin işleyişinin devam etmesi için gerekli besin ve oksijeni taşıyan kanı vücudumuzun her bölgesine pompalamaya devam ediyor. Bu oldukça etkileyici bir başarı. Kalbin ne kadar özel bir organ olduğunu anlamaya ufak bir deney ile başlayalım.
Kollarınızdan birini avucunuzun açık olacak biçimde öne doğru uzatın. Şimdi elinizi yumruk yapacak şekilde parmaklarınızı kapatın ve tekrar açın. Bunu saniyede 1 kez olacak şekilde yapmaya çalışın. Bu dakikada 60 kez kasılan kalbinizin bir örneği. Bunu mümkün olduğunca uzun süre yapmaya çalışın. Kısa bir süre sonra kolunuzun ve elinizin acımaya başladığını fark edeceksiniz. Bu egzersize daha fazla devam edemeyene kadar ya da kalbimizin nasıl yıllarca aralıksız tüm vücudumuza kan pompalamaya devam ettiğini anlayana kadar devam edin.
Neyse ki kalp kası vücudumuzun diğer kasları gibi yorgunluk göstermez. Düşünecek olursanız kalbimizin bu eşsiz gücü çok etkileyicidir.
Eğer kalp hızını dakikada ortalama 80 alırsak (genellikle bu sayı 60-100 arasıdır), 60 dakika ile çarptığımızda 1 saat içinde toplam 4.800 atım elde ederiz. Bu süreyi 1 güne çıkarttığımız kalbimizin 115.200 kez kasılması gerekir. Bu sayı bir yıl içerisinde ise 42.076.800 dir. Eğer ortalama bir insan ömrünü 72 yıl olarak göz önünde bulundurursak kalbimiz 3.029.529.600 kez atmış olacak. Tüm bu süre zarfında nadiren kalbimizin yaptığı bu işi fark ederiz. Şimdi durma ve kalbimizin tüm bu zor işleri nasıl başardığına yakından bakma zamanı.