EPS Nedir ? Kimlere Tedavi Amaçlı Ablasyon (Yakma) Yapılır ?
EPS (Electrophysiology Studies)
EPS basitçe kalbin elektriki sisteminin incelenmesidir. Bize normal ileti yollarının nasıl çalıştığı, nerden başlayıp nereye gittiği, nerede ne kadar beklediği konusunda ayrıntılı bilgi verir. Kalp ritim bozukluğu olan bir hastada eğer bu ritim bozukluğu kalbin yavaş çalışması ise bu bozukluğun hangi seviyede olduğu, kalp ritminin nerede takıldığı ya da oluşumunda bir problem olup olmadığı hakkında bize net bilgiler verir. Eğer bir çarpıntı şikayeti ile EPS yapılıyor ise, bu çarpıntının nereden kaynaklandığı, nasıl başlayıp nasıl sonlandığı ve nasıl tedavi edileceği konusunda bize kesin bilgiler verir. “ … kalbe opak (boya) madde verilmez dolayısı ile böbrek fonksiyonları üzerine negatif bir etkisi yoktur.” EPS işlemi koroner anjiografi işlemine benzer. Her iki işlem de kasık bölgesinden lokal anestezi altında genellikle ağrısız yapılan bir işlemdir. EPS’de anjiografiden farklı olarak genellikle toplar damarlar kullanılır. Birden fazla katater kullanılır ve anjiografiden farklı olarak kalbe opak (boya) madde verilmez dolayısı ile böbrek fonksiyonları üzerine negatif bir etkisi yoktur. İşlem anjiografiden daha uzun sürer. Çünkü anormal ritmi bulmak, oluşturmak, nasıl başlayıp nasıl bittiğini anlamak için hekim çeşitli manevralar yapmak zorundadır. Yapılan işlem güvenli genellikle herhangi bir soruna neden olmadan bitirilebilir. İşlem sonrasında hastanın ritim bozukluğunun yeri seviyesi ve ciddiyeti hakkında doktorun elinde kesin bilgiler mevcut olur. Eğer bu bulgular kalp yavaş çalışmasının ciddi olduğunu gösteriyor ise kalıcı kalp pili takılmasına karar verilebilir ya da hastadaki sorun çarpıntı ise kalbin hangi bölgesine ablasyon (yakma) işlemi yapılacağı ve bu işlemin riskinin ne olduğu hakkında bize kesin bulgular verir.
ABLASYON
Çarpıntı ile gelen hastada EPS sonucuna göre ritim bozukluğuna neden olan yerin radyofrekans enerjisi verilerek elektrik geçirmez hale getirilmesi işlemidir. Genellikle iyi tolere edilir ve başarı şansı oldukça yüksektir. Bazı özel durumlarda ritim bozukluğu yapan anormal atımlar normal ileti sistemine çok yakın olabilir. Bu bölgelere uygulanan ablasyon işleminde normal yollar da zarar görür ise kalp çok yavaş çalışır ve kalıcı kalp pili takma zorunluluğu doğabilir. İşlem esnasında kalp çalıştığından hareketli bir organ üstünde yapılan bu işlemde çok nadir de olsa böyle sorunlar ortaya çıkabilir. Ablasyon esnasında kalıcı kalp pili riski çarpıntının tipine göre değişmekle beraber olma ihtimali %1 – 3 gibi oldukça düşük ihtimaldir.
Eps öncesi Dilatren12,5tb.ne zaman bırakılmalı
Ortalama 3-4 gün önceden betablokör ve kalsiyum kanal blokörünü kesmek istiyoruz.
Merhaba salı gününün aksamı büyük bir çarpıntı ile acile girdim serum bağladılar ve 2saat sonunda normale döndü buradaki hastahane de esp ablasyon olmadığı icin beni Bursa Uludağ tıp fakültesine gönderdiler gittiğimde ise doktorun çok yoğun olmasına ve günlerinin dolu olmasına bağlı olarak önümüzdeki ayin 14une randevu verildi ve hiçbir şekilde ilaç veya hap tedavisi verilmedi ne önerirsiniz bana ozaman kadar bir sıkıntı olabilirmi
Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Ritim bozukluğu oldukça sık görülen ve çok çeşitli alt başlıkları olan bir konu. Bundan dolayı ne tür bir hadise geçirdiğinizi bilmeden buna yorum yapmak biraz zor. Kimi durumlar acil serviste erken dönemde ilaç başlamayı gerektirebilecek iken kimi durumlarda ise poliklinikte bir kardiyolog tarafından daha ayrıntılı değerlendirme sonrası ilaç başlanması söz konusu oluyor.
Mrblar ben 24 yaşındayım EKO sonucumda herhangi bir sorun gözükmedi.Holter takıldı fakat holterin takıldığı gün yokus çıktıktan sonra biraz merdiven çıktım sonuclardada kalbimin 157 165 ve 168 cikti ritim bozukluğu oldugu ve yakma işleminin yapılması gerektiği soyledindi sizce biraz daha araştırmalı miyim?
Geçmiş olsun. Kayıtları görmeden yorum yapmak çok sağlıklı bir durum olmaz. Fakat ritim bozukluğu olduğu ve ablasyon yani yakma işlemi gerekliliği sadece kalp hızınızın yüksekliğine göre karar verilen bir durum değildir. Ritim holterde kalp hızı kadar o an ki ritim de göz önünde bulundurulur. Yani sizin merdiven çıkmanız ve ardından kalp hızınızın yüksek çıkması nedeniyle yakma işlemi yapalım denilmemiştir. Doktorunuza güvenmenizi öneririm.