Kriyobalon AF Ablasyonunda Hastalara Göre Kişiselleştirilmiş Enerji Stratejisi İşlemi Hızlandırıyor
NİCE , FRANSA
Bir pilot çalışmaya göre kriyobalon AF ablasyon işleminde hastalara göre ayarlanan enerji uygulaması , ampirik kriyobalon ablasyona göre daha kısa süre , düşük floroskopi süresi ve daha iyi güvenlik profili olduğunu gösterdi.
European Heart Rhythm Association (EHRA) EUROPACE-CARDIOSTIM 2016 toplantısında çalışmanın direktörü olan Dr Julian Chun (Markus Hospital, Frankfurt, Germany) sunumunda “Hastalarımıza yalnızca anatomik olarak pulmoner ven tıkanıklığına bakarak değil, elektrofizyolojik sonlanımları kullanarak enerji titrasyonu yaparak işlemi her hastaya göre kişiselleştirmeliyiz” dedi.
Yeni jenerasyon kriyobalon ablasyon kateteri pulmoner ven isolasyonunu (PVI) dramatik olarak değiştirdi, özellikle enerji dozunun değiştirebilmesi elektrofizyologlara sadece ampirik dondurma ve ablasyon süresini modifiye etmek yerine, pulmoner venlerden eşzamanlı alınan kayıtların rehberliğinde ablasyonu hastaya göre uygulamak isteyen hekimlere bu olanağı sunmaktadır. Aynı anda pulmoner ven potansiyellerinin görülmesi ablasyonun uzun süreli izolasyona ( TTI time to isolation) göre daha iyi olduğunun öngörücüsü olabilir.
ICE-T çalışması
Tek merkezli ICE-T çalışmasına 100 PAF hastası randomize edilmiş (ortalama yaş 65 : %59 erkek), hastalar iki gruba ayrılmış ilk Grub A, TTI 75 saniyeden kısa tutulmuş ve ek dondurma yapılmamış. Grup B’ye amprik TTI’dan bağımsız ikinci dondurma yapılmış ve ablasyon işlemi bu grupta aynı FIRE and ICE çalışmasında olduğu gibi bütün prosedür ikinci jenarasyon 28 mm kriyobalon transeptal girişimle 20 mm spiral kateter kullanılmıştır. Her ven için ablasyon süresi 240 sn’dir. Pulmoner ven angiogramı tam oklüzyonu göstermek için ve frenik sinir stimülasyonu güvenlik için tüm hastalara uygulanmıştır.
Primer sonlanım noktası (90 günlük kör periyod sonrası) 1 yıl sonunda tek prosedür sonrası sinüs ritmi %88 Grup A , %82 Grup B gözlenmiş(p 0.804).
Grup A hastalarda işlem süresi 20 dak daha kısa (70’e 89 dkp˂0.001) ve floroskopi süresi de grup A’da 2 dk daha kısaydı (10.6’ya 12.7 dk p˂ 0.03)
İşlem sonrası Troponin değerleri iki grup arasında fark yokken ekstra ikinci dondurma yapılan grupta LDH daha yüksek tespit edilmiştir.
Ölüm, kardiyak tamponand, trakeösafagial fistül ve majör vasküler komplikasyonlar her iki grupta da gözlenmemiştir fakat gruplar arasında persistan frenik sinir hasarı (Grup B de 1 tane), geçici frenik sinir hasarı (grup A’da 2, grup B’de 5 ), ösefagus lezyonu (grup A’da 1 , grup B’de 3) grup B’de yüksek oranda gözlenmiştir.
Multivariate analizinde TTI˃ 43 sn. takipte AF/AFL rekürrensi için tek bağımsız öngörücü olarak değerlendirilmiştir (sensitivite 77%, spesifite 74%, area under the curve 0.72).
4 DK ABLASYONU KISALTMAK
Toplantıda ICE-T sunulduktan sonra sonuçlar tartışıldı. Ablasyon süresini 4 dk’nın altına çekmek frenik sinir ve ösafagusu korumak için iyi bir seçenek olabileceği tartışıldı. Çalışma direktörü Chun hastaya özel 3 dk strajesinin halen alternatif olabilmesi için ICE-T çalışmasının dizayn edildiğini gold standart olan 4 dk stratejisiyle karşılaştırılması gerektiği için yapıldığını bildirdi.
Chun ayrıca “Bazıları 3 dk ablasyon süresi için emin olamayabilir her ne kadar bazı özel durumlarda 3 dk yeterli olsa da, 4 dk tamamlamak oldukça iyi ve güvenlidir ve isterlerse ekstra 4 dk rahatça uygulayabilirler” dedi.
Toplantıda oturum başkanlarından Dr Mark O’Neill (King’s College London, UK) sunum sonunda ilk jenerasyondan öğrenillen cutoff değerinin 4 dk olması eğer pulmoner ven izole olduysa verilen daha fazla enerjinin komplikasyonları artırabileceğine dikkat çekerek “4 pulmoner venin yapısı ve anotomisi birbiriyle aynı değilken kardiyologların biraz daha akıllıca davranarak izolasyon olan vende daha az enerji vermesi komplikasyonları azalmak açısında zekice olabilir” dedi.
Dr Lucas Boersma (St Antonius Hospital, Nieuwegein, Netherlands),sonuçların önemli olduğunu fakat uygulamanın yeni ve hasta sayısının az olduğunu hatırlattı “Hastalara az enerji vermenin komplikasyonları azalmasından emin değilim ayrıca az enerji vermenin etkisinin az olması konusunda süphelerim Kaplan Meier eğrisinde başta açık bir şekilde ayrıyken sona doğru birleşmesinden dolayı devam etmektedir” dedi.
Kaynak: http://www.medscape.com/viewarticle/864912#vp_2